Citronsyra och allergi
och den engelska motsvarigheten:
Två grupper med samma syfte. Att informera om citronsyra, dela med sig av erfarenheter och få hjälp.
Upptäckten och upplevelsen av den övre gruppen fick mig att undra varför citronsyra inte är mer ifrågasatt som ämne. Jag undrar också varför det inte finns flera facebook-forum som behandlar ämnet. Att vi i Sverige har en grupp med över 2000 medlemmar och att den enda gruppen på ett annat språk jag hittat är den nedre länken, den har 70 medlemmar. I vilket fall så är det än viktigt att vi 2000 som hittat varandra, pratar samma språk och har insett att det finns ett problem hjälps åt och försöker främja en förändring. En förändring som innebär en aktiv dialog högre och högre upp i sammhället.
Det finns ett antal frågor, eller nej, det finns många frågor.
- Vad är det i citronsyran människor är allergiska mot? Är det molekylen i sig eller är det ett ämne som används i framställningen som stannar kvar och "smiter" förbi reningen som görs?
- Varför klassas en allergi mot en naturlig råvara på samma sätt som allergi mot E330? Borde det inte vara skillnad?
- Varför skrivs det inte mer i media om den allergin som finns som drabbar så många runt hela världen. Dessa människor som antagligen lever med utslag och besvär helt omedvetna om orsaken till problemet.
- Hur stor är miljöbelastningen vid produktionen av citronsyra?
- Hur skiljer sig framställningen åt från tillverkare till tillverkare?
- Hur väljer företagen som använder citronsyra till sin produkter ut den "bästa" citronsyran? Finns där orsaker att välja det ena eller det andra?
Läste att en form av citronsyra finns i alvedon. Frågan är ju om de E-ämnen som "bygger på" citronsyra också kan påverka de som är allergiska på samma sätt som den ursprungliga E330 gör?
To be continued...
