Citronsyra så långt

Mitt internet har inte landat i brevlådan till, så någon inläggskavalkad kan jag inte bistå med ännu. Vilket är irriterande då jag är ivrig att komma igång. Så här sitter jag i skolan en somrig torsdagseftermiddag och läser om citronsyra. Men det är ändå trevligt, trots allt.
 
Hitintills har jag alltså postat vad livsmedelsverket och Äkta Vara skriver i frågan. Det är ett otroligt brett ämne och de vetenskapliga rapporter jag hitintills malt igenom är mycket breda och kräver en otrolig förkunskap. Så det är det jag brottas med just nu, att hitta ett arbetssätt som inte blir på en för djup nivå, men som ändå ger mig så mycket svar som möjligt,
 
Urval av framkommen fakta och lästa artiklar, taget från minnet (vetenskapliga ingående hänvisningar kommer i ett senare skede):
- Det produceras upp emot 1 miljon  ton citronsyra årligen
- Kina står för den största delen av produktionen
- Produktionen är mycket miljöbelastande och har stora mängder restprodukter som skadar miljön
- Majs, socker, banan m.m används på olika sätt i framställningen
- Mycket GMO (genmodifierade organismer) verkar figurera i framställningen av citronsyra
- Det finns väldigt lite artiklar som har utrett om citronsyra skulle vara skadligt eller inte (konspiration eller inte så verkar många (inte information från vetenskapliga artiklar) tro att industrin mörkar mycket för att det finns mycket pengar iblandat.
- Har stött på flera artiklar som försöker ta fram mer kostnadseffektiva lösningar, men också mindre miljöbelastande
 
 
 
Källa
 
Fortsättning följer...

Kommentarer:

1 Sami Grahn:

skriven

Jag tycker att bilden på Citronsyra-säcken som du illustrerar ditt blogginlägg med är intressant, eftersom det står stämplat "Ej avsett för EU" på den. Betyder det att en del Citronsyra (E330) görs på ett mindre bra sätt än vad som är tillåtet inom EU, och vad är det i så fall som säger att de kinesiska citronsyra-fabrikerna ibland inte råkar skicka fel säck till EU också?

Kommentera här: