0 Läs mer >>
Det finns vissa produkter som vissa människor konsumerar mycket. En sådan produkt är Coca Cola
Jag läste i en vetenskaplig rapport (inte lönt att jag länkar för ni kan ändå inte komma åt den) samt på ett antal andra länkar att drycken innehåller citronsyra, men det finns inget deklarerat i innehållsförteckningen. I den vetenskapliga rapporten stod det att receptet för coca cola ändrades 1985 då man reducerade mängden fosforsyra (som idag står i innehållsförteckningen som det enda surhgetsreglernade ämnet) och ersatte den mängden med citronsyra.
 
Vidare läste jag mycket intressant fakta att det är väldigt lite citronsyra i Coca Cola. Då undrar jag, om det nu är så, hur lite kan en produkt innehålla för att det inte ska ge allergiska reaktioner? Borde det inte finnas en balans där?
 
Och jag vet, foliehatten på, den hemsidan är inte den bästa, men, det finn stre bra källor längst ner som kan vara intressanta att titta närmre på.
 
Svaret, mycket snabbt, nästan för snabbt:
 
"Tack för ditt mail. Alla tillsatser måste deklareras med ett funktionsnamn följt av antingen tillsatsens E-nummer eller vedertagna namn om det finns i produkten. För att få använda en tillsats i en produkt så får den inte utgöra någon hälsorisk och ska dessutom vara av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets hantering för att kunna bli godkända. Coca-Cola innehåller inte citronsyra."
 
Ställde ett par frågor till. Så detta inlägget kommer uppdateras inom ett par dagar.
 
Jag stänger inte dörren till den här frågan helt.
Förresten så innehåller många av Coca Colas andra producter citronsyra. Fanta och mer är två produkter som innehåller citronsyra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coca cola

0 Läs mer >>
Igår fick jag svar från Santa Maria.
 

"Hej!

Jag är Miljövetarstudent som skriver en uppsats om citronsyra. Jag är helt enkelt nyfiken på vilket företag som tillverkar er citronsyra.

Sen undrar jag om ni, precis som jag, tycker det är lite missvisande att skriva: "Citronsyra (E330) finns naturligt i många frukter".

Citronsyran som finns i produkter i dagligvaruhandeln är sällan från citroner. Men det vet ni säkert lika bra som jag.

Är er citronsyra från citroner så blir jag givetvis superglad."

 

Svar:

Hej!

Tack för att du hörde av dig till oss. Ursäkta att vi har dröjt med vårt svar till dig.

Santa Maria får sin citronsyra från Tyskland, leveratörens namn lämnar vi inte ut. Det är sant att det finns citronsyra i citrusfrukter, men det är också lite svårtolkat på Santa Marias förpackning vilket ska justeras.

Santa Marias citronsyra (vilket också är ett korrekt namn på E330) är biokemisktkemiskt framställt.

 

Hej!

Tack för svar,  jättebra!

Vad finns det för anledningar bakom ert beslut att inte lämna ut namnet på tillverkaren?

Jag tolkar också ditt svar som att tillverkaren finns i Tyskland och att ni inte köper citronsyran från en distributör som är belägen där.

Är santa marias citronsyra GMO-fri?
I frågan syftar jag på råvarorna som används vid framställningen.

 

 

 

 

Fortsättning följer...

Santa Maria

0 Läs mer >>
Fri från allergi genom att undvika E330 - Citronsyra
 
och den engelska motsvarigheten:
 
Citric Acid Intolerance.
 
Två grupper med samma syfte. Att informera om citronsyra, dela med sig av erfarenheter och få hjälp.
Upptäckten och upplevelsen av den övre gruppen fick mig att undra varför citronsyra inte är mer ifrågasatt som ämne. Jag undrar också varför det inte finns flera facebook-forum som behandlar ämnet. Att vi i Sverige har en grupp med över 2000 medlemmar och att den enda gruppen på ett annat språk jag hittat är den nedre länken, den har 70 medlemmar. I vilket fall så är det än viktigt att vi 2000 som hittat varandra, pratar samma språk och har insett att det finns ett problem hjälps åt och försöker främja en förändring. En förändring som innebär en aktiv dialog högre och högre upp i sammhället.
 
Det finns ett antal frågor, eller nej, det finns många frågor.
 
- Vad är det i citronsyran människor är allergiska mot? Är det molekylen i sig eller är det ett ämne som används i framställningen som stannar kvar och "smiter" förbi reningen som görs?
- Varför klassas en allergi mot en naturlig råvara på samma sätt som allergi mot E330? Borde det inte vara skillnad?
- Varför skrivs det inte mer i media om den allergin som finns som drabbar så många runt hela världen. Dessa människor som antagligen lever med utslag och besvär helt omedvetna om orsaken till problemet.
- Hur stor är miljöbelastningen vid produktionen av citronsyra?
- Hur skiljer sig framställningen åt från tillverkare till tillverkare?
- Hur väljer företagen som använder citronsyra till sin produkter ut den "bästa" citronsyran? Finns där orsaker att välja det ena eller det andra?
 
Läste att en form av citronsyra finns i alvedon. Frågan är ju om de E-ämnen som "bygger på" citronsyra också kan påverka de som är allergiska på samma sätt som den ursprungliga E330 gör?
 
To be continued...
 
 
 

Citronsyra och allerg...

0 Läs mer >>
Vad säger då KRAV om användningen av citronsyra?
KRAV som är vår främsta ekologiska märkning.
 
"E 330 citronsyra , E 331 natriumcitrater, E 333 kalciumcitrater,
Får enligt KRAVs regler användas endast för vegetabiliska produkter
Ursprung/Framställning: Finns naturligt i de flesta levande celler, hos oss själva en central substans i metabolismen. Finns i större mängd i bl. a. citrusfrukter Framställs biotekniskt genom att svampar får växa i en socker/saltblandning.
Kända hälsorisker: Inga.
Varför tillåter KRAV denna tillsats? Ökar möjligheterna till KRAV-certifierad produktion utan att sänka matkvalitet eller orsaka hälsorisker."
- Källa
 
 

Vad säger KRAV?